Algemene informatie

Ballerine: hormoonvrije anticonceptie gedurende 5 jaar

Het Ballerine-spiraaltje is een anticonceptiemethode zonder hormonen die 5 jaar lang werkzaam is. Het werkt op dezelfde wijze als andere koperspiraaltjes. Direct na plaatsing geeft het spiraaltje geleidelijk een beetje koper af. Dit zorgt ervoor dat:

 • spermacellen verlamd worden,
 • bevruchting van een eicel voorkomen wordt,
 • het innestelen van eicel in de baarmoeder voorkomen wordt.

Een koperspiraaltje beschermt niet tegen soa’s of hiv.

Kleine en flexibele spiraal

De Ballerine bestaat uit een aantal koperen balletjes, geregen aan een flexibel frame met ‘memory shape’. De balletjes hebben een koperoppervlak van 300 mm². Zodra het frame uit de inbrenghuls komt, krult het zich in de baarmoeder op tot een bolle vorm. Door deze vorm vindt de Ballerine constant haar ideale positie in de baarmoeder. Omdat de inbrenghuls van de Ballerine zeer dun is, kan hij makkelijk geplaatst worden. 

Hoe betrouwbaar is de Ballerine?

De Ballerine is een betrouwbare vorm van anticonceptie met een betrouwbaarheid van 99%. Deze wordt vergroot doordat je de Ballerine niet kunt vergeten in te nemen zoals bijv. bij de pil. De Ballerine-koperspiraal is 5 jaar werkzaam. Na plaatsing hoef je er dus 5 jaar lang niet meer aan te denken. 

Voor wie is de Ballerine geschikt?

De Ballerine is ideaal voor vrouwen die een voorkeur hebben voor hormoonvrije anticonceptie. De natuurlijke cyclus blijft behouden en je kunt zorgeloos vrijen. Het spiraaltje is geschikt voor vrouwen tussen 15 en 45 jaar. De Ballerine is door de zeer dunne inbrenghuls makkelijk te plaatsen en daardoor bijzonder geschikt voor jonge vrouwen die nog niet eerder bevallen zijn. Door de unieke en soepele 3D-vorm is de Ballerine een mooi alternatief voor vrouwen die minder goed reageren op de andere koperspiralen.

Voor wie is de Ballerine niet geschikt?

Je mag de Ballerine niet gebruiken bij*:

 • onverklaarbaar vaginaal bloedverlies,
 • een actieve ontsteking van het kleine bekken,
 • een afwijking van de baarmoeder,
 • een allergie voor een van de materialen van Ballerine (koper, nikkel, titanium, PET, polypropyleen),
 • zwangerschap,
 • ziekte van Wilson,
 • Ballerine is minder geschikt voor vrouwen die van nature hevig menstrueren en hier last van ondervinden.

*Deze informatie is een aanvulling op de patiëntenbijsluiter. Lees altijd eerst de bijsluiter voordat je de Ballerine laat plaatsen.

Plaatsing en kosten

Hoeveel kost de Ballerine en waar kan ik deze kopen?

De Ballerine is op voorschrift verkrijgbaar bij de apotheek en kan ook zonder voorschrift online besteld worden via de webshop. De aanschafprijs is € 139,75 (incl. BTW).

Wordt Ballerine vergoed door mijn ziekenfonds?

Of de Ballerine zelf en de plaatsing ervan wordt vergoed door jouw ziekenfonds, is o.a. afhankelijk van je leeftijd en waar je het spiraaltje aanschaft. Hier lees je er alles over.

Waar kan ik de Ballerine laten plaatsen?

Voor plaatsing van de Ballerine kun je terecht bij de huisarts of gynaecoloog en in diverse ziekenhuizen.

 

 

Is het plaatsen pijnlijk?

De plaatsing van een spiraal kan voor sommigen onprettig en soms zelfs pijnlijk zijn. Dat is voor iedereen anders. De Ballerine heeft een zeer dunne inbrenghuls , waardoor deze makkelijk geplaatst kan worden. Lees hier verder voor tips bij de plaatsing en er na.

IUB close up

Na het plaatsen

Wat mag wel en niet direct na plaatsing?

Direct na de behandeling kun je je even duizelig voelen. Als dat over is mag je naar huis. Het is verstandig om het die dag verder rustig aan te doen en bijv. niet meteen te gaan sporten. De dag ná plaatsing mag je gewoon weer alles doen.

Ben ik na plaatsing meteen beschermd?

Direct na plaatsing ben je beschermd. Zodra je zin hebt, kan je weer gewoon vrijen. Het spiraaltje zit veilig in de baarmoeder, het kan dus geen kwaad.

Kan ik de draadjes voelen?

Na het plaatsen van een spiraal worden de draadjes meestal 2 tot 3 cm van je baarmoedermond afgeknipt. Het spiraaltje kan daardoor later makkelijk verwijderd worden.

Je kunt de draadjes voelen met je vinger. Soms zijn de draadjes om de baarmoedermond heen gekruld en is het moeilijker om ze te voelen. Als je een hard stukje voelt, betekent dit dat het spiraaltje niet goed meer op zijn plaats zit en moet je naar de arts gaan.

 

Kan ik tampons of een menstruatiecup gebruiken?

Tampons

Je kunt gerust tampons gebruiken als je een spiraaltje hebt laten plaatsen. Gebruik een tampon pas een paar dagen na plaatsing van je spiraaltje en liever niet ’s nachts tijdens de eerste menstruatie. Je hoeft niet bang te zijn dat je met het verwijderen van een tampon het spiraaltje eruit trekt. Het spiraaltje zit veilig in de baarmoeder en de draadjes hebben zich meestal om de baarmoedermond heen gekruld.

Menstruatiecup

Lees hier meer over het gebruik van een menstruatiecup en een spiraaltje.

Is nacontrole nodig?

Zes weken na plaatsing van de Ballerine wordt een nacontrole geadviseerd. De arts inventariseert eventuele klachten en controleert of het spiraaltje goed op zijn plaats zit. Het is niet nodig om na een ongecompliceerde plaatsing routinematig een echo te laten maken.

Na de controle heb je er vijf jaar lang geen omkijken meer naar.

Bijwerkingen en klachten

Welke bijwerkingen kunnen optreden?

In de eerste drie maanden na plaatsing van de Ballerine verlopen je menstruaties over het algemeen anders dan normaal. De meeste vrouwen hebben weinig tot geen last van het spiraaltje, maar bij anderen is er wel sprake van bijwerkingen, zoals:

 • hevige, langdurige en/of onregelmatige menstruatie, 
 • (soms hevige) buikkrampen,
 • tussentijds bloedverlies.

Na deze drie maanden is je lichaam gewend aan het spiraaltje en herstelt de natuurlijke cyclus zich. Je menstruatie verloopt dan (meestal) weer als vanouds. Een klein aantal vrouwen heeft blijvend wat meer bloedverlies.

 

Wanneer moet ik contact opnemen met een arts?

 In de volgende gevallen is het raadzaam contact op te nemen met je arts:

 • Je hebt last van hevige buikpijn, extreem veel bloedverlies, koorts of ongewone vaginale afscheiding.
 • Jij of je partner kan de onderkant van het spiraaltje voelen.
 • Jij of je partner ervaart ongemak tijdens of na het vrijen.
 • Er is bloedverlies na het vrijen.
 • Je wilt het spiraaltje laten verwijderen.

De arts kan indien nodig een echo maken om te zien of het spiraaltje nog goed op zijn plaats zit of kan constateren wat er eventueel anders aan de hand is.

Wat is het risico op een allergische reactie op nikkel?

Het frame van Ballerine is gemaakt van nitinol, een legering dat 50% nikkel en 50% titanium bevat.

Nitinol is een flexibel materiaal dat al meer dan 20 jaar veelvuldig wordt gebruikt in medisch hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld cardiologische stents.

Het frame is bedekt met een laagje polymeer wat het contact van het nitinol met het lichaam verder beperkt.

Ondanks dat ongeveer 15% van de bevolking een overgevoeligheidsreactie kan krijgen van bijvoorbeeld sieraden van nikkel op de huid, zijn allergische reacties op medische hulpmiddelen van nitinol zeer zeldzaam (<0,01%).